Tematika

2018 tavasza óta folynak edzéseink hétköznapokon és hétvégéken is, igazából amikor csak tehetjük kint vagyunk a pályán.

Az edzéseink fő profilja a kutya ösztönének az irányítása. Hiszen mennyivel egyszerűbb testbeszéddel kommunikálni kutyánkkal, aki már születésétől kezdve beszéli ezt a “láthatatlan nyelvet”, mint mikor a kutyákat tanítjuk az emberi jelzések, jelentések elsajátítására.

Természetesen képesek megtanulni, de sokkal hosszabb idő alatt és sokkal több ismétlés árán. Illetve még ami nagyon fontos egy ilyen gyors sportban, hogy sokkal tovább tart ezen információk feldolgozása nekik.

One Mind dogs

A One Mind Dogs finn metodika alapján készítjük fel párosainkat erre a lenyűgöző utazásra, amit az agility sport tud nyújtani számunkra.

Aki elég kitartó arra, hogy megtanulja a kutya szemszögéből látni a világot, annak rengeteg ajtó fog kinyílni a hétköznapokban is! 

Nem tudom elégszer hangoztatni, hogy az agility a kapcsolat sportja, így ha rendszeressé válnak az edzések és egyre jobban megismerjük egymást kutyánkkal, akkor olyan bensőséges viszony alakítható ki a mindennapokban is, hogy azt máshol nem fogják tudni megmutatni nekünk.

Fontos kiemelnem, hogy a kutyák mivel rendszer követők, így hamar képesek megszokni, hogy heti x alkalommal jönnek edzeni, így napközben képesek nyugodtan pihenni és várakozni.

Várni, hogy a gazdi hazajöjjön, mert utána tudják, hogy buli lesz. 

Jutalmazás

Az edzéseken jutalomfalattal és/vagy játékkal motiváljuk négylábú társunkat. Emellett folyamatos pozitív megerősítést, dicséretet kapnak, még ha valami nem is úgy sikerül ahogy kellett volna.

Sosem szidjuk le, sosem veszekedünk velük. Egyenlőek vagyunk velük a pályán. Csapattársak egymás számára. Ezt sosem szabad elfelejteni! Ha hibázunk, közösen hibázunk.

Felkészülés és levezetés

Az edzést mindig bemelegítéssel kezdjük és lenyújtással fejezzük be!

A gazdinak is és a kutyának is nagyon fontos, hogy bemelegített izmokkal, izületekkel álljanak neki futni.

Hiszen egy nagyon dinamikus, gyors irányváltásokkal fűszerezett sportágról van szó. Ha nincs meg az elején ez a “szeánsz”, akkor hamar észrevehetjük magunkon az izomláz jeleit, rosszabb esetben húzódás, szakadás is lehetséges. Ugyanígy a kutyánknál is!