Mi az agility?

1980 óta tartják számon, mint hivatalos kutya sportot. Az angliai Crufts-on került megrendezésre az első verseny, amit már kötött szabályok szerint bonyolítottak le.

A feladat, hogy a körülbelül 20 akadályos pályán, megszabott sorrendben, hiba nélkül haladjon végig a kutya a lehető legrövidebb idő alatt.

A végeredményt az idő és a hibapontok összesítése adja. Hibának számít az akadály leverése, zónás akadályoknál a zóna nem érintése (5 pontos hibák), az akadály előtti megtorpanás (megtagadás). Továbbá azonnali kizárást von maga után a 3 akadály megtagadás és a pályatévesztés is.

A versenyzőknek 8 percük áll rendelkezésre, hogy memorizálják a pályát és felmérjék, hogy kutyájuk milyen útvonalon tud a leghatásosabban végig futni a pályán. A versenypályán kutyával való gyakorlásra nincs lehetőség. Ezután az előre kisorsolt sorrendben futnak a versenyző párosok.

A sportról és a szabályokról röviden ennyit érdemes tudni. Ettől bővebben számos helyen tájékozódhatsz róla. Vagy nézd meg ide kattintva a hivatalos sport szabályzatot. Bár ez egy kicsit száraz. 🙂

Mit jelent nekünk az Agility?

Egy olyan sportot amit nem csak sportként látunk.

Ez egy olyan életérzés, életvitel, ami megváltoztatja a hétköznapi gondolkodást is.

Tanít, fejleszt, jobbá tesz, közösséget alkot. Megmutatja, hogy lentről fel és fentről le is lehet jutni.

Ha nem adod fel, képes lehetsz bármire a kutyáddal együtt! 🙂

Egyszer csak észre veszed hogy edzeni akarsz, aztán versenyezni.

Már nem fekszel délig az ágyban mert menni kell, de jól esően.

Felkelsz és látod a nap felkeltét, este a nap nyugtát és látod, ahogy az elégedettség tölti meg a szobát…

Ahogy a kutyára nézel és elönt a boldogság.

Önismeretet

Ha meg tudod valósítani azt, hogy valódi csapattársnak tekintsd a kutyádat, akkor már tettél egy hatalmas lépést a lelki békéd felé.

Ha el tudod fogadni azt, hogy a pályán való hibáitok 99%-áért TE vagy a felelős és nem Ő, akkor tettél egy hatalmas lépést a teljes önismeret irányába.